Doctorul groazei

7 mai 2016 3126 afişări Comentează şi tu Blog

Reporterii întreabă în faţa Spitalului de Urgenţă. A acuzat stări de oboseală în ultima perioadă?

 În faţa camerelor, epuizaţi după o seară cumplită, Ionel Dănciulescu şi medicul Liviu Bătineanu arată ca două spectre. Doctorul se uită în dreapta şi răspunde: “Nu, nu pot să spui lucrul ăsta. Nu a avut nimic. A participat la antrenamente”.

Era dotată ambulanţa cu aparatură de resuscitare?

Doctorul răspunde tot el: “Vă daţi seama că fiecare ambulanţă e dotată cu aparatură necesară. Am făcut un minut şi ceva până la spital. I s-au eliberat căile respiratorii şi i s-a făcut masaj cardiac până la venirea ambulanţei”. Culmea, doctorul de la Spitalul de Urgenţă acuzase tocmai lipsa aparaturii de resuscitare. În astfel de cazuri, fiecare secundă contează, chiar dacă Ekeng s-a prăbuşit la 100 de metri de clădirea spitalului.

Apoi discuţia ajunge la cazurile de fotbalişti morţi pe teren în România.

Cu obrajii roşii de la surescitare, Bătineanu îşi pleacă privirea şi evită să intre în subiect. Ce nu ştiu reporterii şi nici mulţi dintre cei care sunt în faţa televizoarelor este că doctorul Liviu Bătineanu a ajuns la al doilea deces al unui fotbalist de la clubul la care lucrează. În primul caz, petrecut acum 14 ani, a fost considerat responsabil de rudele decedatului.

Cinci minute mai târziu, Cornel Dinu aproape că urlă în telefon. “Nu s-a făcut defibrilaţie, nu s-a făcut masaj cardiac. În cap cu doctorul Bătineanu, el n-a făcut nici un masaj. Nu-l întorci, îl laşi pe loc. Nu-l ridici de pe teren. Eram acolo, am văzut toată scena. N-ai voie să-l întorci! Parcă făcuse ruptură de muşchi, îl puneau pe targă. Era inima. Nu ai văzut că e inima? Trebuia să-ţi dai seama. Băiatul ăsta a murit cu zile!”.

Imaginile de pe stadion îl arată pe Bătineanu şi pe oamenii din echipajul ambulanţei luptându-se să-l pună pe Ekeng pe targă. În 2012, în Anglia, Fabrice Muamba n-a fost mutat de pe gazon. Practic, reîntoarcerea sa printre vii a avut loc în faţa a 30.000 de oameni, dar norocul său a fost că în public se afla un specialist cardiolog.

Marca deschide site-ul cu ştirea morţii lui Ekeng. Suntem cunoscuţi, dar nu cum voiam."Băiatul a murit cu zile!". Ce zice Dinu într-o noapte groaznică pentru fotbalul mondial a spus cu alte cuvinte, în urmă cu aproape 10 ani, şi Ioana Cioboată, mama lui Cristi Neamţu, portarul Universităţii Craiova decedat în 2002 în timpul unui cantonament în Cipru. Lovit în cap cu piciorul de Şuleap, Neamţu a stat 6 zile în comă. Abia după un an, mama sa a aflat că doctorul Liviu Bătineanu, pe atunci la Craiova, nu se afla la teren în ziua antrenamentului. Fiul ei nu a primit îngrijiri corespunzătoare în momentul în care avea nevoie urgentă de ele.

La cinci ani după moartea fiului ei, Ioana Cioboată declara: “Câţiva dintre colegii lui m-au sunat după mai multe luni şi mi-au spus că nu mai puteau să ascundă ceea ce ştiau. Atunci am aflat că Cristi nu a fost transportat corespunzător din punct de vedere medical, fiecare l-a luat cum a putut, de mâini, de picioare, capul rămânându-I în aer, deşi trebuia protejat. În afara de asta, în autocar a fost pus pe scaun şi, de aceasta dată, extremitatea superioară a corpului a rămas neocrotită”.

Parcă e un film de groază pus pe repeat.

Şi nu e tot. În 2007, un doctor specialist în cardiologie de la Institutul Naţional de Medicină Sportivă l-a acuzat pe doctorul Liviu Bătineanu, venit la Dinamo de la Universitatea, că sare peste controalele obligatorii care trebuie făcute în cabinetul său şi-i trece pe fotbalişti prin alte încăperi pentru a trece testele.

“O să aveţi un nou caz Hâldan!”, le-a strigat cardiologul premonitoriu. Bătineanu l-a ameninţat cu o plângere la Ministerul Sănătăţii.

După 9 ani, avem o noapte de priveghi la capul lui Ekeng, fotbalist la Dinamo.

Ajuns acasă după o seară de coşmar, bărbatul chelios între două vârste îşi lasă apa rece să curgă peste ceafă. Se uită în oglindă la faţa aprinsă de adrenalină. Sub privirile lui nu mai e niciun reporter. Nu-l mai întreabă nimeni despre băiatul de 26 de ani care i s-a scurs printre mâini la ceruri.

În zilele următoare, Liviu Bătineanu va trebui, însă, să răspundă la întrebări mai multe şi mai specifice decât cele puse în criză de timp de reporterii excelenţi aflaţi la Spitalul de Urgenţă.

Versiune selectata: mobil / standard