FRF şi cantonamentul organizat de un om fără licenţe

29 ian 2016 12188 afişări Comentează şi tu Fotbal Intern

De aproape o lună, media de sport publică giga de informaţie despre tensiunile dintre FRF şi Steaua, produse de refuzul clubului de a-şi trimite jucătorii în turneul din Antalya al naţionalei. Anghel Iordănescu cere suspendarea steliştilor, Răzvan Burleanu e echivoc, iar oficialii de la Steaua susţin că turneul nu are nicio legătură cu echipa naţională şi, prin urmare, jucătorii nu sunt obligaţi să meargă în cantonamentul cerut de selecţioner. În mormanul de declaraţii şi de date, există, însă, 8 lucruri mai puţin cunoscute despre conflictul dintre FRF şi Steaua.

1. Regulamentul este clar: jucătorii suspendaţi

La articolul 69 din Regulamentul Disciplinar al FRF se scrie:

Jucătorul român care a fost convocat la stagiile de pregătire şi la jocurile unei echipe naţionale şi care nu se prezintă la data şi locul convocării va fi sancţionat cu suspendare de la 4 la 8 jocuri. În perioada cât durează convocarea, el nu are dreptul să joace la echipa sa de club, în caz contrar echipa sa fiind sancţionată cu pierderea jocurilor respective prin forfait

Conform rândurilor de mai sus, pentru refuzul de a venit în cantonamentul României din Antalya, jucătorii români Niţă, Toşca, Papp, Stanciu, Pintilii şi Adrian Popa trebuie suspendaţi între 4 şi 8 meciuri.

Dar.

Steaua susţine că acţiunea din Turcia, desfăşurată între 25 ianuarie şi 6 februarie, nu este una oficială a echipei naţionale, deci clubul nu e obligat să trimită fotbaliştii.

E o variantă de lucru, dar ea pică în faţa acceptului dat de preşedintele Stelei, Valeriu Argăseală, în şedinţa Comitetului Executiv al FRF ca acest turneu de pregătire a jucătorilor în vederea Euro 2016 să se desfăşoare.

Dacă Steaua considera turneul o şuşă, Argăseală avea obligaţia să spună „nu”  în şedinţa din 29 octombrie 2015.

Dacă regulamentul FRF nu este acordat cu cel FIFA, membrii Comitetului Executiv direct interesaţi, inclusiv Argăseală, aveau datoria să preseze pentru modificarea actualelor legi.

Câte iniţiative legislative în acest sens a avut preşedintele Stelei?

2. Regulamentul e la fel de clar: oficialii suspendaţi

La articolul 84 din acelaşi Regulament Disciplinar se scrie:

Fapta cluburilor de a nu permite jucătorilor români sau străini să se prezinte la convocările echipelor reprezentative pentru antrenamente şi jocuri, se sancţionează cu interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal pentru persoanele vinovate pe o perioadă de la 3 la 6 luni.

Anul trecut, Steaua a avut nu 6, ci 7 jucători convocaţi de acelaşi Iordănescu pentru un turneu asemănător în Antalya. În 2015, Steaua le-a dat drumul la acţiunea lotului, considerat acum divizionar, lui Cojocaru, Papp, Popa, Prepeliţă, Bourceanu, Keşeru şi Rusescu.

Inconsecvenţa din atitudinea oficialilor de la Steaua e o bilă neagră în cazul unei eventuale apariţii în faţa Comisiei de Disciplină.  Dar pe cine ar trebui să suspende Federaţia între 3 şi 6 luni?

Pe Becali nu poate pentru că nu are funcţie oficială.

Pe Reghecampf nu vrea pentru că ar declanşa un val de ură al fanilor Stelei la adresa federaţiei.

Pe Argăseală ar putea. Dar Argăseală este membru în Comitetul Executiv, adică unul dintre ei.

 

3. Reghecampf joacă un rol pentru imagine

Întrebat pe 7 ianuarie 2016 despre cantonamentul naţionalei, Laurenţiu Reghecampf n-a negat, culmea, că acţiunea este una a „naţionalei”:  

"Să vină 'nea Puiu la Steaua şi mă duc eu la naţională să-i iau toţi jucătorii. Să vedem atunci cum e. Eu cred că este mai important pentru ei să joace patru luni la echipa de club decât trei meciuri la naţională. Nu mă interesează pe mine ce spune domnul Iordănescu”

Practic, antrenorul Stelei îşi apără jobul, aşa cum fac deseori Arsene Wenger sau alţi manageri un pic mai cunoscuţi. Şi aroganţa lui poate fi scuzată, mai ales că atitudinea dă bine la milioane de fani ai Stelei.  

Argumentul că acţiunea lui Iordănescu îi încurcă lui Reghecampf planurile de pregătire este, însă, un simplu pretext. La ultimul meci de acum 3 zile, cu Ujpest, antrenorul nici măcar nu s-a mai sinchisit să-şi printeze şi să-şi explice schemele de joc, aşa cum procedează orice antrenor serios în fotbalul modern. Dacă explicaţia pentru această scăpare e că jucătorii Stelei ştiu deja ce au de făcut, atunci e subminată însăşi decizia Stelei de a nu lăsa fotbaliştii să meargă la lot.

Problema lui Reghecampf în acest caz este că vrea să pară că are un rol mult mai important decât cel real. Refuzul de a trimite jucătorii la naţională nu-i aparţine lui, nici lui Valeriu Argăseală, simpli executanţi la clubul Steaua.

Refuzul este al lui George Becali, finanţatorul cu drept de viaţă şi de moarte asupra tuturor vieţuitoarelor din club.

 

4. Ura lui Becali faţă de Iordănescu

Esenţa refuzului Stelei de a lăsa jucătorii la lot poate fi găsită într-o problemă care nu priveşte echipa naţională. Nu are, de fapt, nicio o legătură cu fotbalul.

De mai bine de un deceniu, George Becali trăieşte cu teama că cineva îi va fura clubul Steaua. Este, probabil, o sechelă generată chiar de modul în care a preluat el clubul, la începutul anilor 2000. Vi-l aduceţi aminte pe Dumitru Dragomir urlând la OTV: „Fac un autodenunţ! L-am ajutat pe Becali să fure clubul Steaua!”.

Anii au trecut, iar Steaua a dus între timp o relaţie ambiguă cu Ministerul Apărării, de la care a preluat jucătorii, baza de pregătire şi stadionul. Cu timpul, amantlâcul s-a acrit, iar Steaua lui Becali şi-a pierdut identitatea.

Nu credeţi?

Citeşte mai jos continuarea articolului.

Uitaţi-vă atunci pe tricouri şi căutaţi sigla care a făcut acest club recognoscibil în lume la o simplă privire.

Becali este convins că un grup ocult puternic vrea să-i ia clubul din farfurie, iar Helmut Duckadam nu se sfiieşte să o spună public: „Un om mai puternic decât preşedintele şi premierul vrea să îl distrugă pe Becali”.

Vizat este Gabriel Oprea, fostul viceprim-ministru, dar din complot mai face parte şi Anghel Iordănescu, actualul selecţionerul care în numeroase poze este surprins mergând la braţ cu Oprea.

Scandalul Steaua vs FRF este de fapt prelungirea fotbalistică a conflictului de culise dintre Becali şi Iordănescu. Nimeni nu va recunoaşte asta, însă, public.

 

5. Tăcerea politică a lui Burleanu

De ce tace Răzvan Burleanu, preşedintele care a anunţat un suflu nou în Federaţia Română de Fotbal după detronarea lui Mircea Sandu?

Căutaţi o poziţie clară a preşedintelui federaţiei legată de refuzul Stelei de a da jucători! Vă asigurăm că nu există.

Burleanu face un joc politic în acest conflict. În primul rând, preşedintele FRF se teme să declanşeze un război cu clubul Steaua, cu doar 6 luni înainte de Euro 2016. Şase milioane de fani reprezintă o masă de popularitate care nu are cum să fie neglijată de actualul şef al FRF, iar 6-7 jucători în lotul pentru turneul final nu sunt de neglijat.

 Teoretic, Burleanu se apără în spatele variantei că Steaua poate da federaţia în judecată la TAS şi că ar putea câştiga din cauza faptului că datele de disputare ale meciurilor din Antalya nu erau prevăzute în calendarul FIFA.

 

6. Iordănescu poate declanşa mecanismul suspendării

Zilele trecute, Anghel Iordănescu şi-a precizat din nou, visceral aproape, punctul de vedere. „Luaţi măsuri dure împotriva Stelei!”. Mesajul e pentru Burleanu, care stă în biroul cu vedere spre Naţional Arena şi gândeşte deja ca un om politic.

Senzaţia în exteriorul FRF este că Iordănescu se bate singur în acest caz, dar adevărata probă a credinţei selecţionerului va veni după încheierea turneului, pe 6 februarie.

Practic, Iordănescu are posibilitatea de a amorsa mecanismul suspendării steliştilor. La întoarcerea în ţară, selecţionerul este obligat de fişa postului să facă un raport al cantonamentului, în care poate să consemneze neprezentarea fotbaliştilor de la Steaua, şi să-l înmâneze secretarului general al FRF, Radu Vişan. La rândul lui, Vişan este obligat să-l transmită Comisiei de Disciplină.

Dacă Iordănescu nu va urma aceşti paşi, poziţia lui de acum este una falsă.

 

7. Reghecampf şi Iordănescu, vecini de avion la întoarcere

La plecarea în cele două cantonamente din Antalya, Steaua a avut probleme mari cu transportatorul ales, compania turcă low-cost Pegasus. Jucătorii şi stafful au petrecut ore întregi în aeroportul din Istanbul din cauza repetatelor întârzieri.

În plin scandal legat de jucători, Răzvan Burleanu a avut o idee politică. L-a contactat pe preşedintele Stelei, colegul său de Comitet Executiv, Valeriu Argăseală, şi i-a propus o înţelegere. La întoarcerea din cantonamentele din Antalya, pe 6 februarie, echipa naţională şi Steaua vor împărţi acelaşi charter. Costurile vor fi distribuite, conform înţelegerii, după principiul: 60 la sută FRF, 40 la sută Steaua.

Acum, luaţi o gură de cafea să vă limpeziţi mintea şi închipuiţi-vă doar pentru o secundă. Unde va sta Anghel Iordănescu în avion şi unde va sta Laurenţiu Reghecampf?

Se vor ignora complet sau vor vorbi? Şi dacă vor vorbi, ce îşi vor spune?

 

8. Cum să faci un cantonament cu un om fără licenţe

Şi ajungem la ultimul punct, cel mai delicat.

Conform contractului, România trebuia să joacă trei meciuri amicale în cantonamentul din Antalya. Chiar şi după aterizarea în Turcia, stafful naţionalei nu ştia numele adversarilor, semn că organizatorul turneului avea o problemă.

ProSport a scris în exclusivitate că omul responsabil cu acest cantonament este nimeni altul decât controversatul Cristi Voicu, finul lui Laurenţiu Reghecampf. Contactat, Voicu a confirmat, scârbit, cu „Ăhă”, atunci când a fost întrebat dacă el este organizatorul turneului.

„Am semnat contractul prea târziu. E greu să găseşti adversari din scurt”, a explicat el de ce nu are România adversari.

Trecem peste stupoarea generată de asocierea dintre Federaţia Română de Fotbal şi un personaj menţionat în ancheta procurorilor din Singapore, anchetă legată de meciuri trucate la pariuri în Antalya. În 2013, Voicu (foto, stânga) a adus la meciurile Stelei lui Reghecampf cu Dinamo Moscova şi Sturm Graz o brigadă de arbitri macedoneni care sunt acuzaţi acum că au primit bani din Asia pentru a influenţa rezultatele meciurilor. Legătura dintre Voicu şi macedoneni este mai strânsă decât vor cei de la Steaua să lase impresia, dar ăsta este un subiect pentru altă zi.

Ignorăm şi teoria că Voicu a vrut să saboteze echipa naţională, teorie care n-are niciun suport concret.

Şocant cu adevărat este faptul că FRF a hotărât să meargă în Antalya pe mâna unui om care nu are nici licenţă de agent de meciuri, nici licenţă de turism!

Firma lui Voicu, Mc Sports Travel S.R.L, nu figurează pe lista agenţilor de turism licenţiaţi, listă publicată pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Turism. Compania e înregistrată la o adresă din Pantelimon, judeţul Ilfov, într-o casă în care mai au sediul două firme: una cu obiect de activitate fabricarea pâinii, cealaltă cu un scop morbid: pompe funebre!

Pe site-urile FIFA şi UEFA, la capitolul agenţi de meciuri din România, figurează doar două nume: Antonis Antoniou şi Mihail Marian.

Cristi Voicu lipseşte.

Întrebare: dacă partnerul FRF şi, totodată, organizatorul turneului nu are legitimitate, ce credibilitate poate să aibă cantonamentul FRF din Antalya? 

Versiune selectata: mobil / standard