Seara în care Rădoi a moşit un nou Dinamo

23 nov 2015 9562 afişări Comentează şi tu Blog

În minutul 92 s-a cântat Marseieza. Nu ca în Anglia, unde meciurile din Premier League au fost precedate de "Allons enfants de la Patrie" în aplauzele pline de compasiune ale spectatorilor, ci varianta triumfalistă a fanilor lui Dinamo. Mii de suporteri muraţi de ploaie, dar încălziţi de scor, celebrau prima victorie în faţa Stelei după 4 ani şi jumătate, în timp ce Stanciu marca pentru 3-1 cu un şut curat la colţul lung. Nimănui nu-i mai păsa, însă, de Steaua. Nici măcar lui George Becali care plecase din lojă imediat după autogolul lui Varela.

Dinamo - Steaua 3-1 este declaraţia de intenţie a lui Mircea Rednic. Întors în Ştefan cel Mare, antrenorul care a câştigat două titluri în prima ligă cu cluburi diferite a preluat un lot ansamblat cu bani puţini, a adus câţiva jucători, cu sau fără comisioane, şi a început să lucreze la echipă cu dedicaţia unui pasionat de modelism. "Ştie să-şi apropie jucătorii, ştie cum să-i ia. Face antrenamente plăcute", dezvăluia Cătălin Munteanu la ProSport Live cu două zile înainte de derby.

E greu de imaginat cum au arătat antrenamentele de dinainte de derby, dar  Dinamo a fost singura echipă agresivă de pe teren. În secunda 58, Shalaj s-a dus într-o alunecare feroce din care Breeveld a scăpat cu oasele întregi ca prin minune. A fost semnalul de luptă pe un gazon alunecos nerecomandat fotbaliştilor sfioşi sau pretenţioşi. Pe ploaie, timpul şi spaţiul se comprimă, iar tacklingurile sunt metoda supremă de a le interzice adversarilor să respire. Dinamoviştii au ales să o folosească. Deşi motivaţi, jucătorii Stelei nu avut spiritul de sacrificiu care pe timpuri l-a făcut celebru pe antrenorul lor. Fiind poate prea ocupat cu obţinerea licenţelor, Rădoi a uitat să le arate pe terenul de antrenament cum se face o deposedare prin alunecare, sincronizată la perfecţie.

Cu o echipă supramotivată şi în faţa unui adversar cu rândurile serios rărite de accidentări, lui Rednic i-a ieşit tot. Şi-a pregătit echipa pentru a nu fi surprinsă pe contraatac şi a preferat să aştepte. Spre deosebire de meciul cu Astra, instinctul de vulpoi l-a ajutat. Gavrilă a intrat în locul lui Shalaj şi a avut un procent respectabil din meritele pentru primele două goluri. Intrat pe final, Gnohere a marcat pentru 3-0, deşi la un moment dat părea că înoată prin ploaie. 

Pentru a respecta adevărul, Dinamo a avut şi norocul ca fazele importante să meargă în favoarea sa. Închipuiţi-vă comentariile de astăzi dacă, la 0-0, Steaua înscria la una dintre cele două ocazii mari. Şutul lui Stanciu din prima repriză a suferit un leşin în drum spre mănuşile lui Cerniauskas, după ce Paljic fusese deposedat copilăreşte la mijlocul terenului. Calculele destinului sunt complicate. Tot Paljic a dat golul doi, cu un şut imposibil de scos. După pauză, aflat la câţiva metri şi cu poarta la discreţie, nefericitul Adi Popa a tras ca şi cum mingea i-a fost atrasă telepatic de Peluza Cătălin Hâldan. El îi dăduse pasa decisivă lui Stanciu la ocazia din prima parte.

Scăpat, Rednic a întinerit cu cel puţin 5 ani la golul de 2-0. Ud până la piele, s-a întors spre tribuna oficială şi s-a descărcat de emoţiile meciului. La 3-0, alţi 5 ani i s-au mai adăugat în cont. Pe banca cealaltă, lipit parcă printr-un cordon ombilical invizibil de Ţiţi Dumitriu, Rădoi îşi rodea buza de jos cu privirea pierdută. Obosit şi el de rolul de centralistă, Dică li s-a alăturat într-o treime a resemnării.

"Îmi pare rău că nu s-a terminat 3-0", a spus Rednic, cu un aer de perfecţionist, la conferinţa de presă, anunţând că bonusul lui pentru jucători e o zi liberă. Dinamo din noiembrie 2015 nu e o construcţie perfectă, dar arată infinit mai bine decât ce au lăsat în urmă Bonetti, Mulţescu sau Stoican. Steaua din noiembrie 2015 este, în schimb, o fantomă a echipei care a luat 3 titluri consecutive din 2013 încoace.

Mai îngrijorător pentru clubul aflat în criză de identitate, într-o seară neobişnuit de caldă de la început de iarnă, Steaua i-a dat şansa marii rivale să se reinventeze ca echipă, iar lui Rednic să se scuture de rugina ultimilor ani.

Versiune selectata: mobil / standard