Cavalerul Balaj s-a retras. De ce l-aţi lăsat?

19 dec 2016 1714 afişări Comentează şi tu Blog

Dacă arbitrilor li s-ar acorda titlul de cavaler, că tot li se spune cavaleri ai fluierului, atunci acest rang de onoare i s-ar cuveni, alături de Rainea, Igna şi alţi câţiva mari, lui Cristi Balaj.

Fiind contemporan cu el şi pentru că l-am văzut arbitrând 16 ani în Liga 1, pot afirma fără teama de a greşi că Balaj e cel mai îndreptăţit să beneficieze de titlul de cavaler. Cavaler al arbitrajului şi al fotbalului.

Dincolo de faptul că este un mare arbitru şi că a fluierat în Liga Campionilor echipe precum Milan, Barcelona sau Dortmund, Cristi Balaj este şi un mare om. După ce ani întregi l-am analizat, notat şi admirat de foarte multe ori, am avut ocazia să îl şi întâlnesc în câteva rânduri faţă în faţă şi l-am descoperit, mai mult decât pe arbitrul Balaj, pe omul Balaj. Sufletist, parolist, sensibil, corect, ca şi pe teren - altfel nici nu s-ar fi putut -, Balaj m-a uimit prin simplitatea şi prin modestia lui.

În cele câteva interviuri pe care le-am făcut cu el de-a lungul anilor, l-am întrebat obsesiv dacă nu regretă că n-a fost niciodată la un turneu final şi mi-a spus mereu că e mulţumit cu ce a realizat în arbitraj şi cu faptul că nimeni nu îi poate spune că a greşit intenţionat.

Balaj a mai şi greşit, dar a avut puterea să recunoască. „Ce penalty am dat...”, mi-a spus direct când l-am sunat pentru a-i consemna poziţia la ultima eroare pe care a făcut-o.

Cel mai mare arbitru al ultimilor 20 de ani, cred că îi pot spune aşa fără teama că exagerez, a avut şi  contestatari de-a lungul carierei. Unii i-au stopat ascensiunea, el spune doar că nu a avut cine să îl susţină la UEFA atunci când avea culoar să avanseze în ierarhia arbitrilor europeni. Coincidenţă sau nu, marii lui contestatari, nici nu merită să îi mai numesc acum, au ajuns după gratii sau au probleme cu justiţia.

Pe lângă talentul său extraordinar, pe care nimeni nu i-l poate contesta - simţea jocul, cunoştea fotbaliştii, metehnele şi tertipurile acestora -, Cristi Balaj a şi muncit enorm. Nu era zi în care să nu se antreneze, să nu-şi facă turele, să nu-şi atingă cei mai buni timpi.

Cristi Balaj a arbitrat  în această seară, la Mediaş, ultimul său meci în Liga 1. A făcut-o la fel ca în toţi aceşti 22 de ani de arbitraj, cu calm, cu prestanţă, cu eleganţă, cu seriozitate.

Se retrage un mare arbitru şi nu înţeleg de ce, în penuria asta de oameni valoroşi, Federaţia nu a catadicsit măcar să îi facă o propunere de prelungire a carierei, chiar dacă aceasta implica şi mai mulţi bani. Burleanu a găsit milioane de euro să îi dea lui Christoph Daum, dar nu îl duce mintea să îi facă o propunere decentă, cu mai puţine zerouri, unui arbitru de care mai aveam încă nevoie.

La începutul şi la finalul meciului de la Mediaş, l-am văzut pe Cristi plângând, îmbrăţişat de cele două fete ale sale, Aida şi Alisa. S-a încheiat cariera unui mare arbitru.

Felicitări, Cristi! Îţi mulţumim pentru tot!

Versiune selectata: mobil / standard