Ionuţ Negoiţă şi comedia erorilor

25 sep 2016 6885 afişări Comentează şi tu Blog

Am asistat aseară, după eşecul lui Dinamo de pe teren propriu cu Chiajna, 0-1, la o avalanşă de acuze din partea lui Ionuţ Negoiţă, un discurs care seamănă cu acela al conducătorilor şi patronilor de cluburi de tristă amintire.

Într-un astfel de discurs, întotdeauna ceilalţi sunt de vină, iar cel care acuză e curat ca lacrima, se autovictimizează, îşi plânge de milă, se autoelogiază, că a făcut multe, că a salvat, că fără el Dinamo era ca Rapid, etc, etc.

Bineînţeles, în viziunea victimei, alţii îl sabotează, există o coaliţie împotriva lui, un grup de golani – cam aşa s-a exprimat aseară Nehgoiţă – care îi vrea răul. Şi că de acum va schimba el placa, se va pune el cu „golanii”.

Apoi, specific acestui tip de discurs, ameninţă că se retrage, că vinde, că nu-i mai trebuie această nebunie. Problema e că nu prea are cui să vândă sau, mai corect, nici nu prea vrea să vândă.

Tot în acest tipic, vinovaţii principali sunt arbitrii, care nu-i dau victimei noastre penalty-uri, nu acordă câteva cartonaşe roşii adversarilor, ce să mai, nu bagă mingea în poartă.Apoi, sunt terfeliţi şi propriii jucători, care nu vor, sunt cu gândul în altă parte, nu-şi iubesc culorile şi aşa mai departe.

Prima greşeală a lui Negoiţă este îndepărtarea lui Mircea Rednic. Păi dacă tot te apuci să reconstruieşti a n-a oară, dacă tot ai făcut alegeri greşite în trecut şi vezi că lucrurile încep să se mişte, că echipa joacă şi că ai fost totuşi aproape de locurile fruntaşe, păi convinge-l, nene Negoiţă, pe Rednic să continue şi în anul următor.

A doua greşeală: unii dintre cei mai buni jucători din campionatul trecut, Cerniauskas, Puljic, Bicfalvi, Mevlja, Essombe, Anton, sunt lăsaţi să plece parcă prea uşor. Înţeleg că bugetul lui Dinamo e restrâns, dar nu poţi face performanţă cu bani puţini.

A treia greşeală, tot apropo de buget: investiţii zero în transferuri. Păi şi atunci ce pretenţii mai ai, domnule Negoiţă? Ai adus gratis, asta joacă băieţii ăştia acum.

A patra greşeală: Gratis-gratis, dar mulţi dintre jucători au venit şi târziu. Păi cum poţi să dai vina pe aceştia, când unii dintre ei abia au apucat să-şi cunoască noii colegi? De-aia se fac perioade de pregătire înainte de începerea campionatului, pentru ca antrenorul să analizeze lotul, să-i aşeze pe cei mai buni pe posturi, să joace amicale în care să exerseze nişte trasee.

A cincea greşeală: Ai un golgheter şi îl trimiţi la echipa a doua după un meci mai slab. Păi nu te mai plânge, domnule patron, dacă nu ştii să negociezi şi să discuţi cu un fotbalist, iar singura soluţie pe care o găseşti este îndepărtarea lui din lot.

Atenţie la propriile erori, domnule Negoiţă! Dacă nu le observi, nu ai nicio şansă.Cu investiţii zero în transferuri şi cu schimbatul antrenorilor şi al loturilor de la un an la altul, mereu îi vei găsi pe arbitri vinovaţi la înfrângeri.

Versiune selectata: mobil / standard