Nişte petarde

12 nov 2016 5936 afişări Comentează şi tu Blog

Suntem nişte petarde în fotbal, am demonstrat-o şi aseară. Aşa cum am fost şi la Euro, şi în campania trecută, ne-am calificat după o victorie cu Feroe, hai să fim serioşi.

Fotbalul e simplu şi frumos când este jucat de alţii, e greu şi complicat atunci când este jucat de noi. În ultimele cinci meciuri oficiale de acasă, România a marcat trei goluri (câte unul cu Feroe, Finlanda şi Muntenegru şi niciunul cu Grecia şi Polonia)! Noi nu ştim să dăm gol, iar golul e esenţa fotbalului, frumuseţea acestui fenomen mondial.

Pentru ce jucăm noi acest fotbal? Ca să frecăm mingea de colo-colo, să aplicăm tactica racului, înapoi şi iar înapoi, şi să aruncăm din când în când mingi lungi către nicăieri. Mai bine ne lăsăm şi ne apucăm serios de oină sau de bambilici, de ţurcă, de drichea. Putem fi mai buni aici!

Dar asta am făcut mereu în ultimii ani, vreo 10-15, pentru că jucăm din amintiri, ca bunicii noştri care ne povestesc la nesfârşit despre aventurile lor din tinereţe. Iar în prezent nu aducem nimic, de viitor nu ne-am ocupat deloc. Şi vorbesc de ultimii 20 de ani, nu de ultimii doi sau trei.

Aşteptam de la acest selecţioner, Christoph Daum, să le dea alor noştri nişte microcipuri de ultimă generaţie, care să-i seteze pe fotbalul de pe play-station. Ce să facă şi Daum? Cum să-l schimbe pe Grigore? Dacă era bun, îl ţineau francezii, nu l-ar fi trimis împachetat şi cu fundiţă tocmai în Qatar.

Pe ai noştri, şi dacă-i antrenezi cu unde de şoc, şi dacă le arunci cu petarde la antrenamente, tot n-ai cum să-i transformi în soldaţi universali. N-ai ce să le faci. Ăştia sunt, asta le e valoarea. Asta ne e valoarea.

Din păcate, am avut nişte petarde vii şi în tribune. Scuzaţi-mă, dar ăsta nu e fenomen ultras, ci  fenomen hooligans. Nişte idioţi se cred ultraşi. Ca şi la fotbal, suntem departe de lumea civilizată.

Suntem nişte petarde.

Versiune selectata: mobil / standard