Astra la final de poveste

25 mai 2017 3492 afişări Comentează şi tu Blog

Finala Cupei de sâmbătă închide un capitol în fotbalul nostru. Astra a fost o poveste frumoasă, cu prâslea care a crescut cât ai clipi de la o promovare în A la ghioceii cupelor europene. Oriunde, în orice colţ al primei noastre ligi, oricărei alte formaţii i s-ar fi lipit de îndată eticheta de cimitir al elefanţilor. Cei mai mulţi dintre senatorii gazonului au semnat cu Astra numai după ce au sărit bine de 30 de ani. Teixeira, Lovin, Geraldo sau Daniel Niculae. Nimic întâmplător. Cu siguranţă că aceasta a fost politica Astrei, una a importurilor (pe bani mulţi), atâta vreme cât nu-şi aduce nimeni aminte de vreun puşti promovat din propria grădină. De unde şi frământările fără soluţie din ultimul sezon, după ce FRF a băgat pe gât cluburilor pragul jucătorului sub 21 de ani.    

La fel de adevărat e că Astra e un club fără trecut şi fără viitor. Doar cu prezent. Cum s-ar zice, e un club de autor. Trăieşte carevasăzică după cum i se năzare patronului Ioan Nicolae. Azi investeşte, mâine coboară ştacheta salariilor la nivelul unei echipe de locurile 5-8, iar poimâine îl închide. Să întoarcem moneda. Oricum te-ai numi, ca patron de orice, de aprozar, de şaormerie, dar mai ales în fotbal, nu-ţi pică tocmai bine când îţi auzi jucătorii scandând împotriva-ţi în vestiar, dincolo de bariera clasicului " să vină banii la băieţi!" Oricâte datorii sau promisiuni neonorate ţi s-ar pune în cârcă. Deşi abia şi-au mai primit din bani cu ţârâita nu i-a văzut nimeni pe cei de la ASA într-o grevă japoneză la vreun meci.                                                                               

Şi ar mai fi încă un detaliu peste care trecem mult prea grăbiţi. Sau ne aducem aminte de el doar după ce constatăm cât de amestecate sunt proiectele la noua arenă a lui Dinamo. Ioan Nicolae a construit la Giurgiu un stadion. Ca să nu se mai pomenească anecdotic despre Giurgiu ca despre oraşul care i-a dat fotbalului pe Gino Iorgulescu, pe Narcis Coman sau pe Bebe Năsturescu. Iată, Giurgiul a devenit oraşul care a dat o campioană la fotbal şi a găzduit meciurile cu West Ham, Roma sau Lyon, de unde şi îndemnul caraghios "allez giurgiuveni!"                                                                 

Au plecat pe rând mai întâi Boldrin şi De Amorim. Nu li s-a resimţit lipsa. Plus că revenise Budescu. A plecat şi Alibec. Moralul grupului s-a şubrezit, s-a făcut ţândări. După finala cu Voluntari va părăsi corabia şi plutonul Şumudică. Junior Moraes şi cine s-o mai nimeri. Să nu-şi facă nimeni griji, are încă cine să stingă lumina. Astra nu va mai fi însă, probabil niciodată, copilul răsfăţat şi capricios al campionatului. Cartea cu poveşti se închide aici, iar cei mai mulţi vor trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi.    

Versiune selectata: mobil / standard