E la modă să dai în Daum

29 mar 2017 1916 afişări Comentează şi tu Blog

Ne-am întors de unde am plecat. La amărăciunea acelui 0-1 cu Albania în grupa de la Euro. A eşuat atunci Iordănescu, a eşuat acum şi Daum, când preliminariile abia au ajuns la jumătatea drumului. Poate că e o invitaţie totodată să ne vedem lungul nasului. Atunci când evaluăm şansele Astrei sau ale Stelei în partidele din cupele europene nu săltăm cine ştie ce ştacheta pretenţiilor. Suntem realişti. Deşi subiecţii sunt aceiaşi Săpunaru, Pintilii ori Alibec, cu totul misterios şi inexplicabil ne închipuim că tragem la titlul european când aducem vorba despre naţională. Dacă asta e soluţia şi cu Daum se poate rezolva totul cât ai clipi. Demitere şi o despăgubire în euro cam cât pretindea Bechtel pentru o mentenanţă la o autostradă trasă cu carioca.  

Senzaţia care stăruie e că vorbim parcă prea mult despre sistemele de joc şi aproape deloc despre fotbal şi fotbalişti. Prea multe cifre amestecate ca la loto, 3-5-2, 4-3-2-1 ş.a.m.d., dau iluzia reţetei câştigătoare. În fond e mult mai banal totul decât ne putem închipui. E fotbal, nu subiect de studiu pentru NASA. Sâmbătă, şi noi, şi polonezii am avut în prima repriză câte o lovitură liberă cam din aceeaşi poziţie. Lewandowski a şutat liftat peste frezele din zid şi a aşezat balonul la colţ. 1-0. La rându-i, Stanciu a şutat tot cu efect peste zid, dar mingea a picat la 2-3 metri de stâlpul porţii. Da, aceasta e prima condiţie să dai gol: să nimereşti poarta! Ce legătură are execuţia neizbutită a lui Stanciu cu sistemul de joc?! Ce legătură are de asemenea cu sistemul de joc ales latul pe care a uitat să-l pună Keseru la centrarea la firul ierbii a lui Benzar? Apropo de Keseru. Poate că noi toţi am interpretat eronat reproşul lui Daum la adresa eficacităţii "bulgarului". Atunci când neamţul a remarcat că golurile pe bandă rulantă de la Ludugoreţ ale tricolorului sunt şi rodul fanteziei colegilor brazilieni din atac ţintele poate că erau de fapt Stanciu şi Chipciu, care croiesc în colectiv nu mai mult de două-trei faze de atac pe meci. Cât de îndepărtată pare acum sintagma născocită în anii '70 potrivit căreia fotbaliştii români sunt "brazilienii Europei"...                

P.S. Tehnicienii au tot insistat pe momentul fericit al actualei generaţii. Cei mai mulţi au într-adevăr meciuri în picioare etapă după etapă la echipele lor de club. De-o vreme, Chiricheş, Stanciu sau Pintilii nu sunt tocmai titulari la cluburi. În parte s-a simţit şi împotriva danezilor.
 

Versiune selectata: mobil / standard