Şumudică, un Ilie Năstase fără statuie

27 apr 2017 3652 afişări Comentează şi tu Blog

Şumudică a mai încălcat o regulă. Nescrisă, ca multe altele care guvernează fotbalul. Nimic sofisticat, e doar de bun simţ ca atunci când un club are un antrenor în pâine şi nu a anunţat nimic oficial, o despărţire sau ceva care să aducă a ultimatum, să nu te autopropui în locul acestuia. Cu mult înainte să beneficieze de siguranţa financiară şi mai ales de stabilitatea postului oferite de Şahtior, Mircea Lucescu avertiza că "mâine-poimâine s-ar putea să-ţi vină şi ţie rândul şi tot ce citeşti despre posibili înlocuitori cu siguranţă că n-o să-ţi convină!"

Cu excepţia CFR-ului, care pare să-i acorde credit în continuare lui Miriuţă, Şumudică a azvârlit în vârtejul licitaţiei toate celelalte adversare din play-off. Direct sau voalat s-a autopropus la toate din sezonul viitor. Doar la Dinamo situaţia antrenorului de la toamnă încolo e încă în coadă de peşte. Continuă ori nu Contra. Şumudică a dat la un moment dat de înţeles că nu s-ar da în lături s-o antreneze la o adică şi pe Dinamo, doar are "cei mai frumoşi suporteri!" În plus, dar în sens invers, doar dinamovistul Mircea Lucescu a pregătit-o pe Rapid către titlu, nu?!

Pentru ca puzzle-ul play-off-ului să fie întreg Şumudică n-a ocolit bineînţeles nici varianta Craiova. Cu subiect şi predicat, fără perdea, fără aluzii. Cum i-a picat lui Gigi Mulţescu acest vânticel de primăvară aveam să nu lămurim degrabă după chipul cătrănit pe care şi l-a compus antrenorul la conferinţa de presă. Decepţia acelui "aşa ceva nu se face" ţine loc de orice comentariu.

Cu ani în urmă, un coleg de redacţie mă invita mereu la îngăduinţă atunci când venea vorba despre excesele lui Giovani Becali. "Are gură bogată, dar şi o inimă mare. Nu o spune cu răutate". Aşa a ajuns peste ani Inimă-Mare să schimbe selecţionerii cum a vrut, să scuipe în direct moderatorii TV, să ameninţe că taie de la brâu în jos ziariştii. Da, fără răutate. Punte peste timp. Ne-am obişnuit cu glumiţele de cartier şi bădărăniile lui Ilie Năstase. Altminteri n-ar mai fi Năstase cel pe care-l ştim de-o viaţă. Năstase-Gură-Bogată. De afară însă, lucrurile se văd un pic diferit. Percepţia şi îngăduinţa sunt altele, au alt prag de suportabilitate. Aşa a fost croită Lumea, ce îi e îngăduit Marii Britanii nu îi e permis şi României. În spatele lui Ilie Năstase e o statuie, în spatele lui Şumudică nu e decât un pârlit de titlu de campion naţional, cu Astra. Altfel zis, ce i-ar fi permis aici, la noi, în bătătură, lui Năstase, nu-i poate fi îngăduit şi lui Şumudică. Alta Gură-Bogată. 
                         
P.S. Cât preţ pune Ilie Năstase pe sexul frumos o ştie cel mai bine Ţiriac. Auzind că Năstase e pe punctul să se recăsătorească, Ţiriac a întrebat doar atât: "Împotriva cui?!" C-aşa-i în tenis...

Versiune selectata: mobil / standard