Un bilet de favoare pentru Sânmărtean

24 mar 2016 4239 afişări Comentează şi tu Blog

Avem o certitudine după amicalul cu Lituania: Lucian Sânmărtean. De câteva meciuri ne-am tot încăpăţânat să trăim cu amintirile. Acum, după partida de la Giurgiu, poate că e îndeajuns de limpede. Sânmărtean chiar nu mai poate. Şi pe când era un tinerel de 34 de ani, în ultimul mandat la naţională al lui Piţurcă, Sânmărtean ducea greu, aproape gâfâind meciul dincolo de miunutul 65. Tribuna, noi toţi ţineam morţiş să vedem altfel. Amintiţi-vă de corul de huiduieli de pe Arena Naţională din momentul înlocuirii lui Sânmărtean în partida din preliminarii cu Ungaria.

De atunci a trecut un an şi jumătate, muşchii i s-au tot sleit şi mai ales s-au lenevit într-un campionat venit parcă din zona crepusculară. Chiar şi acum, când Euro bate la uşă, noi tot ni-l închipuim pe Sânmărtean ca pe un artist doar copt care abia a sărit de 24-25 de ani, când el de fapt a trecut deja de graniţa celor 36 de ani, împliniţi acum aproape două săptămâni. Nu ne pică deloc bine. Ne-am legat atunci speranţele de un Sânmărtean de 34 de ani pentru că nu avem de ce ne agăţa, pentru că eram sătui de ifosele şi rateurile celorlalţi vânturaţi pe la naţională, dar înainte de toate pentru că Sânmărtean propunea altceva. Adică o gleznă fină şi un bob de spectacol la fiece preluare, dribling. Chiar şi cu Lituania, o pasă cu exteriorul de vreo 30 de metri pe fuleul lui Bogdan Stancu a luminat o jumătate de primă repriză. În rest, în destule momente Sănmărtean a adus mai degrabă cu un locotenent al lui Pintilii, ceea ce e de-a dreptul enervant.                    
                                                                                                                           
Euro nu-i deloc o competiţie de vacanţă la care să-l aşezi meci de meci pe Sânmărtean  pe un scăunel la centrul terenului şi să-l ridici din când în când, doar ca să bată cum numai el ştie câte o lovitură liberă ori câte un corner. Mai mult ca sigur că Sânmărtean va ajunge pe lista pentru Europene, dar mai degrabă cu un bilet de favoare. Pentru realizările din preliminarii şi deloc în cele din urmă ca o reparaţie că noi toţi, în frunte cu Piţurcă, l-am descoperit pe Sânmărtean abia la 34 de ani.

P.S. Tocmai a apărut vestea despre moartea lui Cruyff. E cu totul şi cu totul nefericiată o comparaţie între generaţii. A lui Pele cu cea a lui Maradona, apoi cu epoca lui Messi şi tot aşa. Cruyff şi compania au rămas singurii în istoria fotbalului care au revoluţionat fotbalul. Sunt cei care au născut fotbalul total. Neeskens ajungea vârf cât ai clipi, aripa dreaptă Swart devenea instant aripă dreaptă etc., etc. Multe poveşti. Moştenirea generaţiei lui Cruyff: fotbalul jucat altcumva.

Versiune selectata: mobil / standard