Bine, mă, Steaua

24 ian 2016 26940 afişări Comentează şi tu Blog

Steaua a făcut un gest firesc: a refuzat o şuşă, cantonamentul selecţionatei Ligii 1, şi continuă un program profesionist de pregătire condimentat cu partide amicale de un nivel excelent în ceea ce priveşte blazonul adversarelor. E mai greu de înţeles de ce în cazul oficialilor Stelei, mă refer la patronul Becali şi la antrenorul Reghecampf, declaraţiile au mers de la o extremă la alta în ultimele săptămâni, de la refuz până la acceptarea convocărilor lui Iordănescu, dar rezultatul final, blocada, mi se pare un gest firesc. Un gest pe care, în Italia, cluburile l-au făcut în grup în faţa selecţionerului Conte tot în această iarnă.

Povestea asta cu un cantonament de pregătire al unei selecţionate în care se aduc fotbalişti din Liga 1 şi sunt puşi să joace cu nişte echipe „turmekistane”, ca să preluăm o nouă rebotezare delicioasă din impozantul palmares de astfel de giumbuşlucuri verbale emise de Iordănescu, face parte din lada cu vechituri a fotbalului românesc, aşa cum erau şi faimoasele pregătiri montane de tip Forban de „încărcare a bateriilor”. O inutilitate păguboasă pentru cluburi la fel de mare precum erau caraghioasele trialuri aduse la naţională de Laszlo Boloni, în care jucători care evoluau în week-end prin toate cotloanele ţării erau convocaţi luni la Bucureşti să joace într-o miuţă pe un stadion pustiu. Când în orice campionat civilizat, pe unde a fost şi domnul Boloni, lunea este zi importantă pentru recuperare. Evident că nicio secundă o astfel de glumă precum o miuţă de luni nu era mai relevantă decât un meci intens de campionat.

Aşa şi cu miuţele „turmekistane” ale lui Iordănescu. Selecţionerul a declarat, nici mai mult, nici mai puţin, că aceste şuşanele trebuie să-i dea un fundaş stânga care să-l înlocuiască pe Raţ la amicalul cu Spania, când căpitanul naţionalei va fi încă în convalescenţă după operaţia la umăr. Normal că nu astfel de glume precum un măgăruş cu Torpedo Kutaisi pe un covor „persan” din Antalya vor da soluţii pentru amicalul cu campioana euopeană şi, ulterior, pentru turneul final de la EURO, ci meciurile tari care se anunţă în playoff, ca să vorbim doar de variantele din Liga 1.

Ca să pomenim şi de celelalte „lemne” aduse ca argumente pentru o astfel de chestiune numită cantonamentul selecţionatei Ligii: nu se intră în nicio „atmosferă a naţionalei”. Acolo se întâlnesc nişte jucători de la Viitorul, Pandurii, Dinamo, Astra... Avea un sens un astfel de argument în vremurile lui Iordănescu de acum mai bine de 20 de ani când un Marian Ivan, să zicem, de la FC Braşov, chiar simţea că trebuie să-şi pună mască de oxigen la contactul „cu atmosfera naţionalei” când se întâlnea cu Hagi, Popescu, Belodedici, Răducioiu, Lupescu. Nici de „relaţii de joc” nu se poate pomeni, echipa urmând să arate cu totul altfel când vor veni şi jucătorii din străinătate. Iar pe fotbalişti nu astfel îi cunoşti, ca selecţioner, ci când îi vezi la meciuri tari, oficiale, cu adversari de valoare, cu miză adevărată şi când se intră la limită.
Nu este periclitat niciun interes al naţionalei României înainte de EURO. Jucătorii trebuie să se pregătească bine la club, şi avem convingerea că, în cazul Stelei, ei se pregătesc mai bine decât la naţională. Fotbaliştii trebuie să joace cât mai bine în campionat şi astfel să devină interesanţi pentru turneul final. Meciurile de la club sunt singurul barometru pentru naţională în lumea civilizată. Dacă eşti jucător de valoare, nu ai nevoie să ieşi cu naţionala la suc pentru a încropi o relaţie. Adi Popa a jucat primele lui minute la naţională în ditamai meciul oficial cu Olanda şi, după ce a intrat pe teren, a fost cel mai periculos jucător al României în acea partidă.

Selecţionerul e ca în faimoasa scenă de la revoluţie, „Anghele, fă-te că lucrezi”. Decât să lase doar o impresie cu o astfel de şuşă, mai bine Iordănescu s-ar duce în asalt în Cetatea Eternă şi l-ar convinge pe titularul lui Lazio, Ştefan Radu, să vină la naţională. Aşa ar găsi un înlocuitor pentru Raţ la meciul cu Spania, că tot a exprimat acest obiectiv concret. Ar trebui să nu mai spună bazaconia că Budescu ar fi mai greu de urmărit în Qatar, când Rădoi, Sânmărtean, Pintilii veneau tot de pe acolo la naţională. Ar trebui să fie prezent pe la meciuri din Liga 1 din toată ţara şi nu doar pe terenul echipei sale favorite, Steaua (bine, acum e certat şi cu favorita). Să meargă pe la meciuri de-ale stranierilor şi să aibă un contact direct cu aceştia. Să studieze în profunzime tot ce fac adversarii României din grupa de la EURO, inclusiv la cluburi. Ar fi mult mai folositor decât să vopsească în faţa „Turmekistanului” nişte copilaşi fără nicio relevanţă pentru EURO precum Nedelcu, Buzbuchi sau Hodorogea de la „grădiniţa lui Hagi”. Anghele, nu te mai fă că lucrezi. Întreabă-l pe prietenul tău, Roy Hodgson, cum s-ar titra în presa engleză la un meci între „selecţionata Premier League” şi Torpedo Kutaisi. Să câştige şi Anglia, mânca-i-aş istoria ei, primul titlu european din palmares...         
 

http://www.prosport.ro/mihai-mironica/bine-ma-steaua-14987247
14987247
comments powered by Disqus
Versiune selectata: mobil / standard