Siiii, Messiiiiii!!!

11 ian 2016 7362 afişări Comentează şi tu Blog

„Siii!!!”, a fost strigătul de triumf al lui Cristiano Ronaldo în momentul în care a cucerit Balonul de Aur. „Messiiii!!!” este strigătul de triumf al planetei dupa noua izbândă a argentinianului. Despre asta e vorba, Ronaldo înseamnă ego, individ, orgoliu personal, Messi este despre grup, despre comunitate, despre succes colectiv.

Acesta a fost principalul argument al lui Messi în faţa lui Ronaldo, succesele obţinute cu echipa. Era foarte greu ca o echipă care a cucerit atât de multe trofee şi în 2015, aşa cum a făcut-o Barcelona, să nu dea şi câştigătorul Balonului de Aur. Messi a avut şi el o mulţime de goluri marcate, o bogăţie de faze inviduale spectaculoase, dar, odată cu reîncoronarea lui Messi, se revine şi la premierea generozităţii, altruismului faţă de colegi, la premierea unui conducător de echipă şi nu neapărat a unei supervedete a unei mari echipe.

Când am trăit momentul nostru de glorie în finalul anului trecut, cu acea campanie strălucitoare a naţionalei de handbal care a avut-o în fruntea sa pe cea mai bună jucătoare a Mondialului, Cristina Neagu, numele care a venit din mai toate părţile pentru a o complimenta pe fantastica noastră jucătoare a fost Messi... Deşi deţinătorul Balonului de Aur era Cristiano Ronaldo. Messi rămâne etalonul suprem pentru excelenţă, rămâne numele-metaforă la care mai toată lumea recurge atunci când vrea să exprime un superlativ planetar.

Messi a câştigat destul de detaşat în clasamentul final al lui 2015 tocmai în anul în care a avut cea mai lungă perioadă de indisponibilitate. Marele argument al lui Messi a fost triumful cu echipa sa în Champions League, dar cred că e interesant de amintit că argentinianul nu a izbutit să marcheze sau să dea vreo pasă de gol într-o finală în care echipa sa a înscris de 3 ori. Dar Messi rămâne generatorul de încredere pentru întregul grup al Barcelonei. Echipa catalană a obţinut rezultate bune când Messi a fost accidentat, dar nu au fost meciuri esenţiale pentru sezon şi am văzut ce s-a întâmplat cu Barcelona când a avut o înfruntare decisivă pentru sezon fără Messi pe teren, cu Bayern în semifinala de Champions League din 2013.

Emoţionantă declaraţia lui Messi, „un titlu mondial parcă înseamnă mai mult decît 5 Baloane de Aur”. Messi cucereşte aceste trofee individuale în primul rând datorită meciurilor făcute cu Barcelona. Argentinianul le transmite însă compatrioţilor, mai ales celor care-i contestă patriotismul că, deşi a stabilit o mulţime de recorduri, inclusiv în ceea ce priveşte Balonul de Aur, marele vis, triumful suprem cu Argentina, rămâne ţelul major al carierei zeului ajuns la apogeu la 28 de ani. Maradona, eternul reper pentru Messi, nu a cucerit niciodată Balonul de Aur, pe vremea lui se acorda numai pentru europeni, dar locul lui în legendă nu poate fi eclipsat nicio cu o infinitate de Baloane de Aur, ci doar (şi) cu o Cupă Mondială.

Versiune selectata: mobil / standard